Castelul Brukenthal, Avrig – 8 iulie 2022

     Samuel von Brukenthal (1721-1803) şi-a început cariera ca funcționar la Cancelaria din Sibiu, ajungând ulterior unicul sas din istorie cu funcţie de guvernator al Transilvaniei (1777-1787). Palatul Brukenthal din Avrig (25 Km de Sibiu) a fost construit între anii 1780 și 1785, de arhitectul Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă de vară a baronului, având ca sursă de inspirație palatele Schonbrunn din Viena, şi Luxemburg.

Bruckental a fost un mare colecționar și iubitor de artă. După moartea sa, a dispus ca palatul său din Sibiu, gazda colecției sale de artă, să fie transformat în muzeu și deschis publicului. În schimb palatul din Avrig - după moartea ultimului moștenitor al baronului - a avut numeroși proprietari, printre care un agronom german, apoi un fabricant de sticlă. În 1908, domeniul a fost cumpărat de Fundația Brukenthal. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost sediul unui spital militar, iar în 1948 a intrat în proprietatea statului român ce îl transformă în sanatoriu de boli pulmonare până în 2005, când a intrat sub tutela Fundației Samuel von Brukenthal și a fost transformat în muzeu.

Ansamblul Bruckental din Avrig este format din trei monumente istorice: Castelul, Oranjerie, Parc.

-          Castelul (de fapt un conac) de la Avrig se află pe o terasă de 12 m situată în punctul cel mai înalt al orașului, cu deschidere asupra Văii Oltului. El face parte dintr-un ansamblu ce cuprinde o clădire cu trei aripi și două anexe fără etaj, organizate sub formă de U și orientate către parc, după modelul transilvănean. Este format dintr-un corp central și două aripi laterale. Palatul are 3 expoziţii. Una cu obiecte de sticlă, din fosta fabrică de sticlă din Avrig, două încăperi mobilitate în stil săsesc, cu obiecte de pe vremea baronului, de pe domeniul palatului, şi o expoziţie cu costume de epocă (fabricate în China).

-          Parcul complexului – de asemenea monument istoric – a fost creat de Bruckental în stil francez (cu fântâni arteziene, o scară monumentală, alei laterale, vaze, bănci, statui de piatră). Principalele activități care se desfășurau la vizitele oaspeților erau plimbările prin grădinile palatului, seratele musicale, atelierele culturale, partidele de șah sau recepțiile ce culminau cu focuri de artificii. Inițial, parcul avea o grădină ornamentală (împărțită pe mai multe sectoare: englezesc, francez și olandez) și una cu fazani (pasăre preferată pentru vânat). În partea olandeză se cultiva o varietate luxuriantă de flori, mirodenii și zarzavaturi, iar în grădina engleză s-a realizat un peisaj cu pajiști largi, pomi izolați și pâlcuri de copaci. După 1803 (moartea baronului), parcul a fost părăsit, vegetația a crescut în voie, și astăzi este mai mult un crâng. Acum, din parcul de odinioară se mai poate admira doar structura sa, arborii de lalea (tulipanii – vechi de 250 de ani), Pârâul Morii, fântâna barocă și izvorul cu cap de șarpe. 

     -   Oranjeria, construită între 1770 și 1779 a fost o seră renumită în Europa pentru plantele exotice ce se regăseau aici: aloe, pepeni,, nucşoară, smochini, ananași, curmali, migdali, arbori de cafea, portocali și lămâi. Oranjeria a fost privatizată şi apoi restaurată în anul 2012, iar azi este hotel și restaurant. Aici se pot organiza evenimente private.

































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023