Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iaşi – 20 septembrie 2022

Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi este cel mai vechi Teatru Naţional din România (primul teatru din România este cel din Oraviţa, construit în 1817 de arhitectul Ion Niuni, fiind şi prima clădire de teatru din Europa care era iluminată cu lămpi de acetilenă).

Dacă mergem la începuturi, Gheorghe Asachi a fost cel care a pus în scenă prima piesă în limba română, "Mirtil şi Hloe", spectacolul fiind găzduit în casele boierului Ghica. Teatrul Naţional Iaşi a fost înfiinţat în 1840, sub conducerea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, iar trupa românească era sub îndrumarea lui Costache Caragiali.

Iniţial, în lipsa unei săli, spectacolele în limba română erau găzduite la "Theatre de variete", deschis cu câţiva ani înainte în casa doctorului Peretz din Iaşi de trupa franceză a fraţilor Fouraux. Abia din 22 decembrie 1846 Teatrul Naţional se mută în sala nouă a Teatrului cel Mare de la Copou, fostă proprietate a lui Mihail Sturza. Imobilul avea să fie însă distrus într-un incendiu în noapte de 17-18 februarie 1888.

Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894, când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer - care construiseră deja mai multe teatre în Viena, Odessa, Oradea, Praga, Budapesta, la Cluj şi Berlin. Clădirea este ridicată pe locul fostei primării şi durează 2 ani, iar noul Teatru Naţional din Iasi este inaugurat pe 2 decembrie 1896 de primarul Nicolae Gane. Inaugurată odată cu teatrul, uzina electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iaşi.

În 1956, la aniversarea a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul ieșean primește numele lui Vasile Alecsandri. În perioada 2009-2012 este închis pentru restaurare.

Clădirea este o bijuterie arhitectonică: Cortina - pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli - prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române. Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii. Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo. Candelabrul din cristal de Veneția are 109 becuri.

În prezent, această clădire găzduiește și Opera Naţională Română Iaşi - una din cele patru Opere Naționale din România, înființată pe 1 ianuarie 1956 sub titulatura de Opera de Stat din Iași.
































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023