Dendera, Egipt, 4 decembrie 2010

Complexul Dendera se află la aproximativ 2,5 km sud-est de aşezarea cu acelaşi nume. Aici este Templul lui Hathor, unul dintre cele mai bine conservate temple din Egipt, întins pe o suprafaţă de 40.000 mp şi înconjurat de un zid din cărămidă.

Hator este zeița egipteană a cerului, a iubirii, a fertilității, muzicii și dansului, zeița nașterii și maternității și totodată soția lui Horus (zeul protector al Egiptului). Legenda spune că, în timpul perioadei cunoscute sub numele de “Reuniunea fericită“, Hator pleca din templul ei din Dendera pentru a petrece ceva timp cu soțul ei Horus la templul din Edfu. Această “întâlnire“ s-ar fi transformat într-una anuală, iar la sfârsitul ei - când Hator se întorcea la Dendera - era semnalul oficial al începerii inundării apelor Nilului.

Sunt dovezi arheologice că în acest loc, în timpul dinastiei XVIII (cca. 1500 i.Hr), Pepi I ar fi construit un templu. Cea mai veche clădire existentă este însă cea ridicată de Nactanebo al II lea, (360-343 i.Hr). În cadrul complexului sunt mai multe clădiri și temple: Templul lui Hator (templul principal), Templul nașterii lui Isis, Lacul Sacru, Sanatoriul, Mammisi al lui Nactanebo II, Basilica creștină, Mammisi romană, porțile lui Domițian și Traian, un altar. Noi am vizitat numai templul lui Hathor şi templul naşterii lui Isis, celelalte obiective fiind prea îndepărtate.

Templul lui Hator: Actuala construcție a început în 54 î.Hr, pe vremea lui Ptolemy Auletes, și s-a finalizat în perioada împăratului Traian. Pe fațada templului apar Domițian și Traian aducând ofrande zeilor. Pe spate este o sculptură a Cleopatrei și a fiului ei Ptolemeu al XV-lea (și al lui Iulius Cezar). Templele au fost mult timp îngropate în nisip. Beduinii făceau focul în interior și din acest motiv tavanele sunt pline de funigine. Marele vestibul (Large Hypostile Hall) este susținut de 24 de coloane masive. Tavanul este un omagiu adus lui Nut (Newt) - zeița cerului. Trezoreria, Camera ofrandelor, Camera lui Ennead, Micul vestibul, Altarele lui Isis, Sokar, Harsontus, Hator, Ra, Ihy, sanctuarul principal și scara spre acoperiș sunt doar câteva locuri din interiorul templului principal.

Pe acoperiș se află un mic templu folosit la ritualuri atunci când soarele e la răsărit. Acesta are o anticameră numită Capela lui Osiris. În interior ei, pe tavan se află basorelieful numit “Zodiacul din Dendera”, considerat singură “hartă“ completă a cerului egiptean antic. Basorelieful celebru conține imaginile constelaţiilor Taurului și Balanței. În timpul campaniei napoloniene a fost făcută o schiță a basoreliefului. În 1820 însă acesta a fost scos de pe tavan de către francezi și înlocuit cu o copie. Originalul se află acum la Luvru.

În subsol sunt 12 camere cu reliefuri ce datează inclusiv din perioda lui Ptolemeu al XII-lea Auletes. Erau folosite pentru depozitarea vaselor și a iconografiei divine. În una din ele sunt reliefuri ce îl înfățișează pe Horus sub formă de șarpe ce iese dintr-o floare de lotus. În 6 reliefuri el este prezentat într-un recipient oval ce ar putea reprezenta pântecele lui Nut; acestea seamănă cu o lampă sau cu un bec, de unde şi denumirea de “Becul Denderei“. Lângă “bec” se află cea mai detaliată reprezentare a lui Horus.

Templul Nașterii este în fața complexului, iar reliefurile laterale înfățișează nașterea zeilor și a faraonilor egipteni.

Templul Dendera avea mai multe funcții interdependente. A fost un loc venerat de pelerinaj în care s-au petrecut cure miraculoase efectuate de către zeiță; era un fel de spital unde se practicau terapii fiziologice, psihologice și magice; și a fost scena marilor procesiuni și festivaluri de-a lungul ciclului astrologic. O caracteristică a Dendera - care nu se găsește în altă parte în templele egiptene - sunt cele câteva zeci de cripte misterioase, unele subterane, unele închise în zidurile duble masive ale templului superior. S-a sugerat că ele erau locașul zeiței, unde se păstrau statuia și obiectele sale rituale și de unde începeau procesiunile Anului Nou care sărbătorea zorii creației.





























































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023