Capul Nord, Norvegia – 1 iulie 2023

Capul Nord (Nordkapp în norvegiană, Davvenjárga în sami) este un promotoriu aflat pe coasta de nord a insulei Magerøya din nordul Norvegiei, pe teritoriul administrativ al comunei Nordkapp, regiunea Finnmark, la capătul drumului european E69. El include și o stâncă de 307 m înălțime cu un platou mare aflat pe partea de sus. Capul Nord a fost numit astfel de către englezul Steven Borough, căpitanul vasului “Edward Bonaventure”, care a trecut pe aici în 1553.

Stânca abruptă a Capului Nord este situată la 71o10;21” N, 25o47’04” E, la circa 2.102 km de Polul Nord. Este adesea menționată ca fiind cel mai nordic punct al Europei. Totuşi, punctul vecin Knivskjellodden, aflat imediat la vest, se extinde cu 1.457 m mai la nord. În plus, ambele puncte sunt situate pe o insulă; cel mai nordic punct al Europei continentale propriu-zise este situat la Capul Nordkinn (Kinnarodden) care se află la circa 5,7 km mai spre sud și la circa 70 km la est. Cel mai nordic punct al Europei, incluzând insulele, este la câteva sute de kilometri mai la nord, fie în Ţara Franz Josef din Rusia, fie în arhipelagul norvegian Svalbard, în funcție de alegerea dacă Țara Franz Josef este considerată a fi parte a Europei sau a Asiei.

Capul Nord este punctul în care Marea Norvegiei, parte a Oceanului Atlantic, se întâlnește cu Marea Barentz, parte a Oceanului Arctic. Soarele de la miezul nopții poate fi văzut din 14 mai până la 31 iulie – dacă vremea permite acest lucru. Soarele atinge punctul său cel mai scăzut la orele 0:14 – 0:24 în aceste zile. Adesea platorul este în ceață (el fiind mai sus decât plafonul mediu de nori), ceea ce obturează priveliștea. În circa 80-90 minute cât am stat noi aici pe platou, a plouat, a fost frig, vânt, ceaţă, apoi s-a înseninat parţial – dar fără a avea o vizibilitate deplină a zonei.

Capul Nord a devenit o destinație turistică populară în ultimele decenii ale sec.XIX, mai ales după vizita regelui Oscar al II-lea în 1873. Turiștii care urcau pe platou făceau acest lucru folosind o potecă echipată cu frânghii de la Hornviken. Adesea, ei sărbătoreau vizita scriind cărți poștale, așa-numitele „cărți Cape”, şi uitându-se la soarele de la miezul nopții.

O coloană de granit a fost ridicată pentru a comemora vizita regelui Oscar al II-lea al Norvegiei și Suediei în 1873, iar vizita Kaiserului german Wilhelm al II-lea (în 1891) a fost, de asemenea, marcată cu un memorial.

La Capul Nord se ajunge prin tunelul submarin Capul Nord, care leagă insula Mageroya de continent. Capul Nord se poate vizita și pe timp de iarnă, ultima porțiune de drum fiind însă deschisă doar pentru mers în convoi la ore fixe.

În 1943, aici s-a dat Bătălia de la Capul Nord - în largul acestui promontoriu - unde nava germană “Scharnhorst” a fost în scufundată de tunurile crucişătorului HMS “Ducele de York” și de torpilele distrugătorului norvegian HNoMS “Stord”.

Un centru pentru vizitatori a fost construit în anul 1988 pe platou, cu vedere panoramică, o cafenea, restaurant, oficiu poștal, magazin de suveniruri, și un super-video cinema.

Ca atracţii sportive:

-          De la Capul Nord pleacă o rută ciclistă EuroVelo E#V1 care merge până la Sagres (Portugalia) - o distanță de 8196 km de uscat și pe mare.

-          Prima etapă din Cursa Arctică a Norvegiei din 2014 s-a ținut la Capul Nord, la 14 august 2014. Cursa de biciclete a început în Hammerfest, terminându-se pe Capul Nord

-          Recordul de ciclism de la nordul la sudul Norvegiei, de la Capul Nord la Lindesnes este de 4 zile, 22 ore și 18 minute, fiind efectuat de un grup de cinci bărbați din Rye, Oslo, în luna iulie 2003.

-          Cursa de marş Trans Europa din 2009 a plecat din Bari, Italia, și s-a terminat la Capul Nord. Distanța totală a fost de 4485 kilometri.



































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023