Olomouc, Cehia – 26 aprilie 2024

 Olomouc este un oraș din Republica Cehă, situat la aproximativ 61 km nord-est de Brno. Râul Morava și pârâul Mlýnský potok – afluent al Moravei, curg prin oraș. Originea numelui Olomouc este necunoscută. Cel mai probabil, este derivat din numele personal Olmút, adică „al lui Olmút” (castel, curte). O altă teorie spune că numele provine din cuvintele proto-slave ol („bere”) și mútit („a face zgomot”). Potrivit legendei, a existat un fort roman fondat sub comanda lui Iulius Caesar. Fortul a fost numit Iuliomontium sau Julimons, iar numele Olomouc a fost derivat din el. Nici un document sau artefact nu confirmă însă această ipoteză.

Prima mențiune sigură a orașului datează din 1017, iar fondarea oficială a avut loc pe la mijlocul sec. XIII, când a devenit unul dintre cele mai importante centre din regiune. În Evul Mediu, a fost cel mai mare oraș din Moravia și a concurat cu Brno pentru poziția de capitală. În 1235, invazia mongolă în Europa este oprită practic prin apărarea orașului fortificat Olomouc. Matei Corvin a fost încoronat aici rege al Boemiei în 1469. În timpul conflictului husit, acest oraș a fost de partea catolicilor, și și-a executat în piețe rebelii husiți. Pentru asta, a fost recompensat cu 12 biserici atrăgătoare. Oraşul a fost fortificat de Maria Tereza în timpul războaielor cu Frederic cel Mare, care a asediat fără succes orașul în 1758 timp de șapte săptămâni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul a fost sub ocupație germane, nazismul fiind simpatizat de majoritatea locuitorilor germani de aici, piaţa principală fiind redenumită Adolf Hitler. Are loc o epurare etnică masivă, mai puțin de 300 dintre evreii orașului supraviețuind Holocaustului. În ultimele săptămâni de război, armata germană în retragere a împușcat ceasul astronomic din sec.XV, lăsând intacte doar câteva piese (păstrate în muzeul local). Orașul a fost redat Cehoslovaciei, iar guvernul a participat la expulzarea etnicilor germani din țară, în urma Acordului de la Potsdam.

Centrul istoric al orașului (Staré Město) este bine conservat și este protejat prin lege ca rezervație de monumente urbane, fiind străbătut de străduțe care se îndreaptă spre Catedrala Sf. Václav (Kostel sv Václava). Se poate ca aceasta să fi fost ultimul lucru pe care l-a văzut Václav al III-lea în 1306, înainte de a fi ucis în capitoliu. Evenimntul l-a inspirat mai târziu pe Mozart, când avea numai 11 ani, să scrie Simfonia a VI-a.

Cele două pieţe principale din oraşul vechi sunt Piața de Sus (Horní náměstí) – cea mai mare din oraş - și Piața de Jos (Dolní náměstí), ambele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Clădirea dominantă din Piața de Sus este primăria în stil gotic-renascentist, finalizată în sec.XV, care are pe o latură o capelă gotică - acum Muzeul de Artă Olomouc – şi un turn de 76 m înălțime, împodobit cu un ceas astronomic. Ceasul original din sec.XV a fost distrus la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial şi reconstruit în 1947–1955 de Karel Svolinský, care a folosit stilul aprobat de guvernul vremii. El prezintă un mozaic care înfățișează Călăuza Regilor și clasa muncitoare în partea de jos a motivului. Ceasul astronomic este încă acționat de un motor mecanic care provine din anul 1898. În fiecare zi la prânz oferă – ca şi ceasul din Praga - un spectacol de 7 minute; numai că în loc de figuri de sfinți, așa cum apar în micile ferestre ale ceasului de la Praga, aici apar meșteșugari și sportivi. În fața ceasului astronomic se află o machetă la scară a întregului oraș vechi în bronz

Punctul central al pieţii de sus este Columna Sfintei Treimi (Sloup Nejsvětější Trojice), construită între 1714 şi 1754, aflată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 2000. Capodopera barocă este înaltă de 35 m şi are 40 sculpturi: 18 sculpturi de sfinți, 12 figuri de purtători de lumină și 12 busturi în relief ale apostolilor.  Când am fost noi aici, columna era în restaurare așa că am vazut-o doar de la distanţă. Un element neobișnuit este ghiuleaua de tun aurită din coloană, care amintește de atacurile asupra Olomoucului de către armata prusacă în 1758. În Piața de Sus mai pot fi admirate două fântâni baroce, una numită după Hercule și cealaltă - cea mai mare și cea mai cunoscută – fântâna din 1725 dedicată lui Iulius Cezar,

În 2002 în piaţa de sus a fost construită o ultimă fântână - Fântâna Arion – bazată pe un proiect existent încă din timpul Războiului de Treizeci de Ani. Fântâna prezintă o poveste veche despre poetul grec Arion, care a fost salvat de un delfin. De altfel în Olomouc există 6 fântâni baroce, toate dedicate unor figuri din mitologia antică: Cezar, Mercur, Hercule, Neptun, Jupiter și Tritonii. Toate aveau în principal o funcţie practică. În timp ce majoritatea orașelor europene înlăturau fântânile vechi după construirea conductelor de alimentare cu apă, Olomouc a decis să le păstreze drept rezervoare în caz de incendiu.Piața de Jos este dominată de Coloana Mariei, ridicată acum 300 de ani, și de fântânile Jupiter și Neptun.

Universitatea Palacký, cea mai veche din Moravia și a doua cea mai veche din Republica Cehă, a fost fondată în 1573.  Cu peste 25.200 de studenți, Olomouc are cea mai mare densitate de studenți din Europa Centrală. Multe dintre serviciile orașului sunt orientate către studenți.

Mausoleul Soldaților Iugoslavi este un monument care comemorează 1.188 de soldați iugoslavi răniţi care au murit în timpul Primului Război Mondial în spitalele locale.

Asteroidul 30564 Olomouc a fost numit după oraș.

O ultimă informaţie pe care am aflat-o ulterior - şi am ratat ocazia de a ne bucura  de ea - este brânza locală, cunoscută sub numele de tvarůžky la cehi și tvargle la moravi. În prezent, doar fabrica din Lostice, fondată în 1876, produce această brânză cilindrică cu aromă și gust intens. 





























































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023