Muzeul balenelor – Insula Pico, Azore – 18 august 2018

          În aşezarea Lajes do Pico se poate vizita Muzeul Vânătorilor de Balene, instalat în trei case vechi datând din sec.XIX, în care vânătorii de balene obișnuiau să-și păstreze bărcile și o forjă veche a fierarului – clădiri care păstrează încă multe dintre caracteristicile originale. Alături este şi o zonă nou construită, proiectată pentru bibliotecă. Prima expoziție a unei colecții pe tema vânătorii de balene a fost deschisă într-o clădire provizorie în 1979, ca realizare a unui vis datând din 1968  Muzeul actual - conceput de arhitectul Paulo Gouveia - a fost inaugurat oficial în clădirile actuale în august 1988, ca omagiu adus vânătorilor de balene, o activitate care a modelat peste un secol stilul de viață al insulelor Azore. Planul de reconstrucție a fost apreciat şi medaliat de Asociația Arhitecților Portughezi și de Secretarul de Stat pentru Cultură în 1993.

De remarcat că ultimul cașalot a fost prins în Azore în 1987, prin același proces tradițional, folosind încă harponul de mână și lancea.

Colecțiile muzeului sunt legate în principal de istoria și etnografia vânătorii tradiționale de balene, incluzând o navă de vânătoare de balene, obiecte pentru navigație, fotografii vechi, unelte de fierărie pentru vânătorii de balene, espeiros (unelte speciale) folosite pentru abordarea manuală a cetaceelor. De asemenea, în muzeu este expusă o colecție de piese sculptate și gravate realizate din oase și dinți de balenă - o formă de artă populară cunoscută sub numele de „scrimshaw”. Colecţia de scrimshaws a fost donată de Jacob Tomas, lucrările fiind realizate de locuitori ai insulei Pico.

Biblioteca Muzeului, specializată pe tema vânătorii de balene, oferă o gamă largă de cărți de referință și documente fundamentale cercetării asupra vânătorii de balene.

În micul auditoriu am vizionat şi un filmuleţ despre vânătoarea de balene în Azore.





































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023