Tezaurul de la Pietroasa, 22 noiembrie 2022

Tezaurul de la Pietroasa este o colecţie de obiecte din aur, descoperit în anul 1837, în Postul Paştelui, pe dealurile Istriţei de către țăranii pietrari Ion Lemnaru și socrul său Stan Avram, în localitatea Pietroasele, Buzău, undeva pe Valea Urgoaia, sub platoul denumit pe atunci Via Ardelenilor, sub un piemont de viţă de vie, la circa 1 Km de situl unui castru roman. Era compus initial din 16 până la 26 de piese (declaraţiile diferă). Autoritățile acelor timpuri au reușit să recupereze 12 obiecte,  expuse din 1971 la Muzeul Naţional de Istorie a României: colanul elipsoidal, colanul cu inscripție runică, colanul simplu, patru Fibule, Patera cu figuri mitologice, două vase poligonale, un vas oenochoe și un taler, în greutate totală de 18,7975 Kg de aur și multe pietre preţioase (granate, almandine, smaralde, cristale de stâncă, safire) şi sticlă colorată. Cercetat mai ales de Alexandru Odobescu după 1866 (care a scris şi o monografie “Le treor de Pietroasa”), se pare că el aparţinea lui Athanaric, conducătorul vizigoţilor, care s-au refugiat în Imperiul Roman (Athanaric este primit la Constantinopol în 381) sub presiunea hunilor.

Tezaurul a fost supus încă de la descoperire la ample acțiuni de distrugere, mutilare și compactare a pieselor componente, multe fiind distruse și tăiate cu toporul de către Anastase arnăutul (angajatorul celor doi pietrari), fapt care a dus la dislocarea pietrelor prețioase, foarte multe fiind astăzi pierdute. După lungi şi numeroase peripeţii, soldate cu moartea celor doi descoperitori şi distrugerea/dispariţia unui număr (greu de precizat) de piese, Tezaurul a fost recuperat (incomplet) şi a reintrat în posesia statului român în 1956, după ce a stat la Moscova patru decenii. O copie fidelă a tezaurului Closca cu puii de aur poate fi studiată la Muzeul Judeţean Buzău, iar o alta la staţiunea vini-viticolă Pietroasa Veche.

Pe locaţia unde a fost gsit tezaurul este ridicat un mic monument, întreaga zonă fiind amenajată de meșterii pietrari din Năeni, în scop turistic.

Pe 20 decembrie 2001, BNR a emis patru monede din seria Istoria aurului cu valori nominale de câte 500 lei. Pe reversul lor sunt gravate inscripția circulară TEZAURUL DE LA PIETROASA, un cerc liniar în interior și câte o piesă din tezaur: fibulele mijlocii, fibula mare, vasul oenochoe (ibricul) și vasul dodecagonal. Tirajul maxim prevăzut a fost de 250 de seturi.

Mai târziu, la 17 decembrie 2012, BNR a emis o nouă monedă cu valoare nominală de 10 lei, care are pe revers o imagine în perspectivă a Paterei, şi inscripţiile PATERA (sus) și TEZAURUL DE LA PIETROASA (jos). Tiraj: 500 monede.

In 1973 este emisă o serie filatelică de şase timbre cu imagini ale tezaurului.





















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Castelul Qusayr 'Amra, Iordania – 21 martie 2023

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024