Kaysersberg, Franţa, 16-18 mai 2024

 Kaysersberg este un oraș istoric și fostă comună în Alsacia, la aproximativ 12 Km nord-vest de Colmar, pe versanții estici ai munților Vosges. A fost o comună separată până la 1 ianuarie 2016, când a fuzionat cu Kientzheim și Sigolsheim formând Kaysersberg Vignoble.

Orașul a fost menționat pentru prima dată în 1227, când Frederic al II-lea Barbarossa, împăratul Sfântului Roman, a cumpărat aici un mic castel, l-a refortificat, şi a dat așezării denumirea de „Kaysersberg” (“Muntele împăratului”). În timpul Evului Mediu, Kaysersberg, membru al Décapolei, a prosperat, devenind „oraș imperial liber” – adică aflat sub controlul direct al împăratului romano-german. În 1648 regele Ludovic al XIV-lea anexează comuna la Franța, deși majoritatea locuitorilor au continuat să vorbească germană. Ca şi Colmar, din 1871 (războiul franco-prusac) până în 1918 și (din nou din 1940 până în 1944), Kaysersberg a aparținut Germaniei.

În Kaysesberg s-a născut medicul, teologul, filosoful, muzicianul și politicianul Albert Schweitzer, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1952.

Orășelul de numai 3000 locuitori se află într-un cadru foarte pitoresc, într-o vale înconjurată de podgorii și cu dealuri împădurite pe Route des Vins d'Alsace (am parcurs cu plăcere drumul de 5,5 Km prin vii, de la Riquewhir la Kaysersberg). Kaysersbergul este una dintre cele mai de seamă zone viticole ale regiunii, specialitatea locală fiind vinul produs din pinot gri. Personal, noi am fost fermecaţi de soiul Muscat.

În 2017, Kaysersberg – ai cărui locuitori se numesc Kaysersbergeois - a fost votat Village préféré des Français. În weekend, tot oraşul este plin de vizitatori, în acea perioadă fiind practic imposibil să faci poze. Aşa că am profitat de ceva momente mai ploioase şi de seară pentru a arăta orăşelul.

















































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeile scafandru din Insula Jeju, Coreea de Sud: 14-15 martie 2024

Jerash, Iordania – 20 martie 2023

Petra Mică, Iordania – 22 martie 2023